W pracowni kulinarnej uczestnicy ŚDS uczą się podstawowych czynności przydatnych w życiu codziennym np.: samodzielnego przygotowywania prostych posiłków. Zajęcia prowadzone są w bardzo dobrze wyposażonej kuchni, co pozwala uczestnikom na naukę obsługi sprzętów AGD znajdujących się w pracowni. Uczestnictwo w zajęciach uczy ich zaradności, samodzielności i wytrwałości oraz umiejętności współdziałania w grupie. Uczestnicy uczą się planować zakupy i wydatki, układać jadłospisy, nakrywać do stołu i stosować się do zasad savoir-vivre. Zapoznają się z zasadami prawidłowego przechowywania żywności. Poznają zasady racjonalnego odżywiania się, nabywają umiejętność korzystania z przepisów kulinarnych. Uczą się przyrządzania posiłków codziennych, a także okazjonalnych takich jak: śniadanie wielkanocne czy wieczerza wigilijna. Poprzez to uczą się kultywować i podtrzymywać tradycje. Zajęcia w pracowni kulinarnej to nie tylko praca, ale też miło spędzony czas w gronie przyjaciół.
Jesteś tutaj: