Dnia 4 listopada udaliśmy się na wycieczkę do Pijalni Czekolady w Korczynie, gdzie Nasi uczestnicy po raz pierwszy mieli okazje zobaczyć jak powstaje prawdziwa czekolada. Uczestnicy z wielkim zachwytem zwiedzali wnętrze budynku urządzone w stylu starej fabryki. Podczas zwiedzania przewodnik przybliżał nam jaki proces musi przejść ziarno kakaowca zanim stanie się aromatyczną słodką czekoladą. Uczestnicy mieli okazje zobaczyć drzewo, owoce i liście kakaowca. Podczas prezentacji kosztowali różnego rodzaju i smaku czekolady (gorzka, mleczna, biała, a nawet różowa z owocami i dodatkami oraz pralinkami), sięgając po kostki nie wiedzieli jak długi jest proces ziarna kakaowca zanim powstanie czekolada. Aby przybliżyć wiedzę powstania czekolady zostaliśmy zaproszeni do obejrzenie krótkiego filmu pt. „ Od ziarna do czekolady”. Film uświadomił uczestnikom jak wygląda praca przy zbiorze w Afryce oraz jak powstaje czekolada.
Kolejnym punktem wycieczki było wzięcie udziału w warsztatach czekoladowych. Każdy uczestnik otrzymał czapkę cukiernika i został zaproszony do tworzenia własnej czekolady i lizaka czekoladowego. Uczestnicy dekorowali swoje słodkości różnorodnymi owocami dodatkami według własnego uznania i smaku. Uwieńczeniem naszej wycieczki było zdobycie złotego medalu poprzez udział w konkursie związanym z powstaniem czekolady.
Po wyjściu z fabryki czekolady udaliśmy się do galerii samochodów, gdzie mięliśmy okazje podziwiać samochody bajkowe, filmowe, wyścigowe. Uczestnicy mogli chociaż na chwile poczuć jak to jest „być kierowcą” gdyż mieli możliwość usiąść w wybranym przez siebie samochodzie, oraz zrobić pamiątkowe zdjęcie.